Bahan-Bahan:
½ ekor ayam (dibersihkan dan dipotong-potong)
2 keping asam gelugur
1 cawan minyak masak
1 ikat daun kesum
Gula dan Garam secukupnya
2 cawan air
10 tangkai cili kering (digiling)
6 biji bawang merah (digiling)
1 sm halia (digiling)
Sedikit belacan (digiling)
4 tangkai cili merah (digiling)
2 ulas bawang putih (digiling)
1 sm kunyit basah (digiling)
Cara:
1.Panaskan minyak di dalam periuk.
2.Tumis bahan-bahan giling hingga garing.
3.Masukkan ayam dan air.
4.Masak hingga mendidih.
5.Masukkan asam gelugur, gula, garam dan daun kesum.
6.Kacau hingga rata dan biar hingga betul-betul masak baru diangkat.
½ ekor ayam (dibersihkan dan dipotong-potong)
2 keping asam gelugur
1 cawan minyak masak
1 ikat daun kesum
Gula dan Garam secukupnya
2 cawan air
10 tangkai cili kering (digiling)
6 biji bawang merah (digiling)
1 sm halia (digiling)
Sedikit belacan (digiling)
4 tangkai cili merah (digiling)
2 ulas bawang putih (digiling)
1 sm kunyit basah (digiling)
Cara:
1.Panaskan minyak di dalam periuk.
2.Tumis bahan-bahan giling hingga garing.
3.Masukkan ayam dan air.
4.Masak hingga mendidih.
5.Masukkan asam gelugur, gula, garam dan daun kesum.
6.Kacau hingga rata dan biar hingga betul-betul masak baru diangkat.
No comments:
Post a Comment